SK CZ HU HR EN

Perníková chalúpka - ako si ju vyrobiť doma?

Perníková chalúpka alebo perníkový domček vám spríjemnia vianočnú atmosféru. Vyrobiť si ju môžete spolu s deťmi aj doma. Stačí vám na to naša šablóna, perníkové cesto, bielková poleva a zopár šikovných a ochotných rúk.

Recept na perníkové cesto

Receptov na perníky nájdete neskutočne veľa. Možno sa nejaké vo vašej rodine aj dedí a je rodinným pokladom. My sme perníčky piekli podľa tohto receptu.

V článku nájdete aj postup na výrobu polevy a zopár tipov na záver. 



Postup na výrobu perníkovej chalúpky

Ak už máte cesto pripravené, rozvaľkajte si ho na doske poprášenej múkou.

  1. Hrúbka cesta by mala byť cca 0,5 cm. Cesto sa ešte pečením nadvihne.
  2. Vytlačte si našu šablónu, ktorú si stiahnete zadarmo ako pdf súbor.
  3. Jednotlivé časti si z papiera vystrihnite a položte na cesto.
  4. Opatrne nožom vykrojte strechu, bočné steny, okná i dvere. 
  5. Cesto položte na papier na pečenie a upečte ho. Dbajte na to, aby sa diely nedotýkali, lebo pri pečení by sa mohli spojiť. 
  6. Ak je chalúpka "upečená" nechajte jednotlivé diely vychladnúť aspoň 3 hodiny, potom môžete začať zdobiť bielkovou polevou.
  7. Zdobenie je jednoduchšie po častiach, keď chalúpka ešte nie je postavená. 
  8. Ozdobené a vyschnuté časti chalúpky môžete začať spájať. Na spájanie použite bielkovinovú polevu (ktorú urobte o trochu hustejšiu) alebo karamelové "lepidlo" (recept nájdete nižšie v tipoch).

Naše tipy

Aby sa chalúpka skutočne podarila, skúste si prečítať aj tieto naše tipy:

  1. Do vykrojených okienok môžete pred pečením vložiť kúsky klasických cukríkov (napr. bonpari). Pri pečení sa roztavia a vzniknú vám farebné "sklenené" okná. 
  2. Vyzdobiť chalúpku môžete aj rôznymi jedlými dekoráciami. Posypy na muffiny, drobné cukrové srdiečka alebo vločky, perličky či tyčinky. To všetko nájdete v obchodoch. 
  3. Aby diely lepšie držali pokope, môžete ich pred lepením prebrúsiť nožom v časti, kde sa budú spájať. Najlepšie v 45° uhle, tak k sebe dokonale zapadnú. 
  4. Strechu urobte z troška tenšieho cesta, aby bola ľahšia a nezaťažovala celú konštrukciu. 
  5. Ak je bielkovinová poleva hustá, pridajte do nej pár kvapiek citrónu. Ak je riedka, pridajte práškový cukor. 
  6. Pri lepení majte trpezlivosť :) Jednotlivé zlepené diely nechajte dobre uschnúť. "Lepidlo" nanášajte z vonkajšej i vnútornej strany. Strechu lepte na záver a podoprite ju zvnútra napríklad zaváraninovými pohármi. 
  7. Chalúpku môžete dozdobiť aj roztopenou čokoládou, alebo ju na záver poprášiť práškovým cukrom, aby vyzerala ako zasnežená
  8. Hotovú chalúpku nechajte dôkladne vyschnúť
  9. Chalúpka poslúži aj ako krásna dekorácia. Môžete ju vložiť aj doprostred adventného venčeka, alebo na dekoračný podnos, ktorý dozdobíte čečinou. 
  10. Rozsvietiť chalúpku môžete aj tým, že do nej vložíte malé svetielka na baterky. Vypínač na ne schováte za chalúpkou alebo v čečine. 



Karamelové lepidlo a cencúle

Karamelové "lepidlo" si pripravíte tak, že necháte skaramelizovať cukor. Potom hrany chalúpky namočíte po celej lepenej dĺžke a priložíte k nim ďalšiu časť. Pri tomto úkone buďte opatrní, karamel je horúci a treba s ním rýchlo pracovať. No tento spoj zvykne byť dostatočne pevný a rýchly. 

Z karamelu môžete vyrobiť taktiež cencúle. Roztopený ho vareškou naneste na papier na pečenie do tvaru cencúľov. Nechajte vychladnúť a potom ich cukrovou polevou pripevnite na strechu chalúpky. 

Šablóny na medovníkovú chalúpku si môžete stiahnuť tu:




A ak nestíhate piecť, alebo sa bojíte, či to zvládnete, môžete si "perníkovú" chalúpku urobiť z papiera.
Stiahnite si naše pdf a môžete začať tvoriť. 


Prajeme vám prijemnú zábavu a nezabudnite sa nám s vašou chalúpkou pochváliť.
Budeme veľmi radi :)


Prihláste sa do newslettera a získajte 5 eur zľavu

Nikdy nezmeškajte ponuku. Prihláste sa do newslettera a získajte 5 € zľavu, ktorá platí na prvý nákup v hodnote 50 €

×